Az Athenaeum Könyvtár három új kötete

 

Krúdy Gyula regénye az elmúlt Pestről – Egy regény az orosz tragédiáról – Amerikai történet,
amelyet 5,000.000 példányban olvastak

 

Az Athenaeum Könyvtár új sorozatának minden kötete új meglepetés. Ez a könyvsorozat megvalósítja a magyar közönség álmát: az irodalom legértékesebb alkotásait teszi hozzá férhetővé a társadalom minden rétegének. Az olcsó és szép kötetek között ott vannak már minden házban Móricz Zsigmond és Heltai Jenő új regényei. Móricz: Forró mezők-je lenyűgözően izgalmas erejével és Heltai: Álmokháza varázsos és megható szépségeivel, s most Krúdy Gyulának elragadó művészete nyújtott újabb diadalmas szépséget a magyar regény számára.

Krúdy elbeszélő tehetsége talán egyetlen alkotásában sem emelkedett arra a szárnyaló magasságra, amely új, nagy regényét jellemzi. Boldogult ifjúkoromban... a címe ennek a könyvnek, amelyben az el múlt magyar élet ölelkezik a jelennel, emlékezés és élmény olvad össze egyetlen színes és gazdag történetben. A régi Pest éled fel ebben a könyvben és egy nagy szerelem lobbanó lángjánál tüzesedik izzóvá az egész mű hangulata. Krúdy művészete mindenkor elragadta a magyar közönséget: ez a könyve örök olvasmánya marad mindenkinek, aki csak örvendezni tud a halhatatlan mesének és az elmúlhatatlan szépségeknek.

[...]

A magyar közönség számára az Athenaeum Könyvtár új kötetei új örömet jelentenek, mert ezek a pompásan kiállított és ragyogóan szép könyvek olyan olcsó áron kerülnek forgalomba, hogy igazán mindenki megvásárolhatja azokat.

 

(Az Est, 1930/62. /március 15./ 6. p.)