Jövő héten osztják ki a Baumgarten és a Rothermere irodalmi díjat

– Az Est tudósítójától –

Hétfő délután osztják ki a Baumgarten-alapítvány székházában a Baumgarten-díjakat, amelyeket, mint értesültünk, Szabó Lőrincnek, Füst Milánnak, Nagy Lajosnak, Halász Gábornak és Gellért Oszkárnak ítéltek. A Baumgarten-alapítvány kuratóriumának döntése ott fekszik a kultuszminisztériumban, remélik, hogy ezt a döntést helyben is hagyják.

Az öt Baumgarten-díjon kívül

idén öt író kisebb díjakat is kap.

A Baumgarten-alapítvány kuratóriuma elhatározta, hogy miután ebben az évben csökkenteni volt kénytelen a díjazottak számát, mégis még öt írót jutalmaz meg fejenként 1000 pengővel. Hogy kik kapják meg ezt az1000 pengőt, biztosan még nem lehet tudni, miután a kuratórium tagjai a legnagyobb titoktartással kezelik az ügyet. A kiszivárgott hírek szerint Gelléri Andor Endre író és dr. Fürst László jogász kap egy-egy ezerpengős jutalmat, míg a többi három helyre több nevet kombinálnak, de végsődöntés még nem történt.

Irodalmi körökben még egy érdekes díj odaítéléséről beszélnek. Lord Rothermere ugyanis, mint ismeretes,

500 fontos díjat tűzött ki

az év legjobb magyar irodalmi művének megjutalmazására. Kosztolányi Dezsőt, a Pen Club elnökét kérte fel a díj kiírására. Hír szerint a jövő héten döntenek: arról beszélnek, hogy a díjat két részre osztják és

250-250 fonttal Móricz Zsigmondot és Krúdy Gyulát jutalmazzák.

A Rothermere irodalmi díjakat a jövő hét folyamán adnák ki.

 

(Az Est, 1932/13. /január 17./ 12. p.)