Krúdy Gyula:

A vörös postakocsi őszi utazásai

 

A Magyarország karácsonyi számában új magyar regény közlését kezdjük meg.

Az új regény már születése előtt oly ősapával rendelkezik, mint A vörös postakocsi, amely Krúdy Gyula legnevezetesebb alkotása.

1913 július havában jelent meg A vörös postakocsi első kiadása 5000 példányban. Csakhamar feltűnt a könyvesboltok kirakataiban és a hirdető-oszlopokon a jellegzetes vörös postakocsi plakátja, amely rövid időn belül kitűnő ismerőse lett a közönségnek. Színpadon és a pesti utcán, kupléban és a komoly szemlék könyvbírálataiban, a nyári vakációját fürdőhelyen töltő közönség száján és a vasúti állomások könyvkereskedései körül: hosszú ideig csak A vörös postakocsi című regényről lehetett hallani. Vitatkoztak rajta, ellenségei és barátai lettek; megjelenésében érezni lehetett az új irodalmi szenzáció varázsát, aminthogy a következő években már iskolát csinált A vörös postakocsi az új magyar regényirodalomban.

Amidőn beköszönt az ősz, szeptember hava a főváros utcáira, A vörös postakocsi első lila színű kiadását már nem lehetett látni a könyvárusok boltjában. A könyv kiadói rövid napok alatt kinyomtatták a második sárga színű kiadást, amely ismét ötezer példányban készült. (Az első kiadás is a manapság divatos könyvkereskedői felfogás szerint öt kiadást jelentene.) A másodszor nyomtatott 5000 könyvpéldány az úgynevezett sárga kiadás, az 1913-ik esztendő karácsonyára tökéletesen elfogyott. Tehát nem egészen hat hónap alatt tízezer példányban olvasták szerte Magyarországon A vörös postakocsit.

A következő év februárjában jelent meg A vörös postakocsi harmadik kiadása. Ez a harmadik, úgynevezett világoskék kiadás a jellegzetes vörös postakocsival a borítékon jelenleg is forgalomban van.

A vörös postakocsi azóta megjelent német nyelven is.

 

*

 

Krúdy Gyula a háború alatt megírta A vörös postakocsi című regényének a második részét. Már most felhívjuk olvasóink figyelmét a nagyérdekű irodalmi alkotásra, amely először a „Magyarország” tárcarovatában fog megjelenni.

A vörös postakocsi őszi utazásai – ez Krúdy Gyula új regényének a címe – teljesen önálló kész, befejezett mű, még csak az sem szükséges olvasásához, hogy az első kötetet ismerjük.

A regény Budapestről szól, idője a háború előtti Budapest élete, befejezése a háború kitörése. A közelebbi részleteket a regény írójának tollából tudják meg olvasóink a „Magyarország” karácsonyi számában.

 

(Magyarország, 1916/350. /december 17./ 17. p.)