Krúdy, Smeljov, Anderson

Három új regény, három új siker az Athenaeum könyvtárban

Minek köszönhető az a példátlan siker, amelyet az Athenaeum Könyvtár elért! Mi magyarázza meg, hogy minden házban, minden magyar könyvolvasó kezében ott láthatók az Athenaeum Könyvtár szép és elegáns kötetei? Mi okozza, hogy ezek a könyvek tízezer számra fogynak és hogy a közönség minden rétege elragadtatással beszél róluk? Miért talál ezekben a könyvekben mindenki gyönyörűséget és tökéletes szórakozást?

Egyszerű a felelet. Az Athenaeum Könyvtár nemcsak elegáns és szép, hanem olcsó is. Olyan kevésbe kerül, hogy mindenki megvásárolhatja. Ám ez nem jelenti azt, hogy kiállítása, vagy tartalma olyan lenne, hogyha elolvassuk, már el is dobjuk. Minden könyvtárnak díszei az Athenaeum Könyvtár kötetei, minden háznak örömei és irodalmi kincsei is mert a magyar és a világirodalom legjobb és legújabb alkotásait foglalja magában a sorozat minden kötete. Heltai Jenő, a könyvtár szerkesztője, olyan gonddal és sokoldalúsággal válogatja össze a könyveket, hogy az Athenaeum Könyvtár valóban tükre és közvetítője az irodalom minden nagy, új értékének. A három kötet, amellyel most egyszerre gyarapodott ez a sorozat, ismét teljes örömet és igazi értékeket nyújt az olvasónak. Vajon van-e magyar elbeszélő, akinek regényét szívesebben várná a közönség, mint Krúdy Gyuláét, akinek elragadóan hódító elbeszélő ereje olyan varázsos szépségekben gazdag? […]

Krúdy Gyula új könyve: Boldogult ifjúkoromban... szerelmi történet, de egyúttal a félmúlt magyar idők tökéletes rajza is. Krúdy annyira tökéletes művésze az elbeszélésnek, hogy úgy kell olvasnunk ezt a könyvet; mint egy lebilincselő emlékiratot mindnyájunk legszebb álmairól.

[…] Ez a három regény olyan tökéletes irodalmi alkotás, de egyúttal annyira nagyszerű és élvezetes olvasmány is, hogy az Athenaeum Könyvtár eddigi kötetei után megint friss, más, de érdekes világot nyújtanak a magyar közönségnek.

Nincs senki, aki ne keresne ma többet a könyvben, mint egyszerű gondűzőt, de nincs senki, aki ne kívánná meg a könyvtől, hogy teljesen betöltse figyelmét. Az Athenaeum Könyvtár új kötetei ezt a feladatot teljesítik, még pedig olyan hivatottsággal s olyan változatossággal, hogy ezek a szép, olcsó és remek könyvek felölelik és betöltik azt a világot, amelyet a képzelet és a vágy csak bejárni tud.

 

(Magyarország, 1930/64. /március 19./ 10. p.)