Tarján Vilmos békebeli öt pengőbe fogadott

Krúdy Gyulával, hogy három hónap alatt

visszavarázsolja a régi Pestet

 

Két hónappal ezelőtt az írók klubjában, az Otthonban, a szokásos alsós parti után összeült a régi békebeli Otthon-tagok: Szomaházy, Heltai Jenő, Szép Ernő, Karinthy Frigyes, Nádas Sándor, Krudy Gyula és Tarján Vilmos a békéről beszélgettek. Krudy Gyula felsóhajtott:

– Haj, haj. A béke! A régi, valódi, békebeli béke már visszahozatlanul eltűnt. A derűs, aranyos, ezüstforintos béke!

Az örökké optimista Szép Ernő hozzátette:

– Egyszer talán még eljön. Az unokák talán megérik.

Heltai csak bólongatott és pipázott.

– Soha már, Ernő öcsém, mert akkor vissza kellene fejlődni az embereknek.

Tarján Vili nem állhatta szó nélkül:

– Uraim!. Fogadást ajánlok fel. Én három hónap alatt vissza hozom a békét.

Krudy Gyula beugrott. Egy „békebeli ötösbe” fogadtak.

*

Nézzük csak, mi történt a fogadás után? Tarján Vili a Royal-Orfeum igazgatója, Ungerleider vezérigazgatóhoz rohant.

– Nagyszerű tippem van, vezérem, – szólt Tarján. – Visszaalakítjuk a Royalt.

Miii?

– Kidobatom a székeket a nézőtérről ...

– Igen... igen...

Mert ki nem emlékszik a régi Royalra? Frédi, a pincér, három krigli sört és egy halom sóskiflit tesz az asztalra, mielőtt Solti Hermin rágyújt a slágerre:

– Jaj doktor bácsi, akar-e hipnotizálni? Hát el lehet ezt felejteni?

*

A Royal-Orfeum második emeletén három iroda van. Az egyikben Tarján Vilmos trónol, a középsőben Kázméri Kázmér, a titkár, a harmadikban Fritz Ödön, a színház új főrendezője. Míg Tarján a béke keretének visszavarázsolásán fáradozik, addig Fritznek az a feladat jutott, hogy békebeli jó műsort állítson össze. Fritz az ötletek embere. A békebeli, dohányos, terített asztalú Royalban új műfajt, világvárosi attrakciókat kell adnia, hogy „békebelien” jól érezzék magukat az emberek. Ez többek között azért is fontos, hogy Tarján megnyerje az öt pengőt.

*

Mi lesz hát a Royalban? Egyelőre csak annyit tudunk: öt bohózat, öt nagy külföldi artista szám, öt pompás szóló (köztük Solti Hermin a régi jó Zerkovitz-kupléval, aminek nemcsak zenéjét, de szövegét is Zerkó írta). 15 kép, 15 táncszám és 40 ötlet. Pompás ruhák, még szebb görlök és... és kacagás, ami három órán keresztül betölti a nézőteret.

Fritz főrendező így nyilatkozott a műsorról:

– Nem mondok előre semmit. Az a feladatom, hogy olyan műsort adjak, amily még Pesten nem volt és amely három órán át nevettet. Erre a célra Pest összes komikus-sztárjait leszerződtettük. Ők majd eleget tesznek a kötelességüknek.

*

Kázméri titkár úr alig győzi hellyel kínálni a látogatókat. Karinthytól kezdve minden számottevő humorista tárgyalt már Fritz Ödönnel és minden artistaügynök felkínálta már világattrakcióit Tarján direktornak. Tarján direktor pedig (akinek kezében mindig menetrendet látni) Berlin és Budapest közötti gyorsvonaton köti a szerződéseket. Nem szerződtet olyat, akit még nem látott. Ha valaki jó artistaszámot ajánl, vonatra ül és Párizsig is elutazik.

*

Az Otthon-kör írói pedig kíváncsian várják a premiert: a békebeli béke visszatérését.

 

(Színházi Élet, 1926/34. /augusztus 23./ 46. p.)