MŰVÉSZASZTAL

 

Krúdy Gyula

Étvágygerjesztő kö­tet jelent meg újév táján, az Irodalmi Szakácskönyv. Nagy íróknak a főzéstudo­mányról, az ínyes élveze­tekről és az étkezés örö­meiről szóló műveivel.

A könyvben ételreceptek is akadnak bőviben.

Hasznos olvasmányul mindazoknak, akik a jó irodalmat és a jó falato­kat szeretik.

E sorok írója azzal kapta kézbe a művét, hogy ismer­tetést készítsen róla. De le­het-e „ismertetni” a világ­irodalom gasztronómiai tár­gyú műremekeit – az ókori klasszikusoktól nap­jainkig? Úgy döntött hát, hogy inkább a saját gyűj­teményéből terít ki néhá­nyat. Hiszen maga is gon­dosan meg szokta őrizni a híres emberek ételrecept­jeit. A hozzájuk fűződő emlékekkel együtt.

Az Irodalmi Szakácskönyv leggyakrabban sze­replő írója: Krúdy Gyula. Életművéből, nem nagy fá­radsággal, akár egy önálló Krúdy-szakácskönyvet is lehetne szerkeszteni.

Az író több ízben is el­mondja például kedvenc étele, a rácponty termé­szetrajzát. De legízletesebben A pénteki vendég cí­mű, kevésbé ismert elbe­szélésében. Imigyen:

„A vendég – Péntek úr – örömét a jelen pillanat­ban az étkezés jelentette, miután tejfelesen, vajasan, hagymásan, citromosan csatlakozott egy pontyhal sorsához, amelyet Szent­endre táján fogtak ki a ha­lászok a nagy Dunából. A ponty terítékre került, mi­után a Rózsacsokor bevá­sárlója meggyőződött arról már odakint a halvásáron, hogy a potyka eleven álla­potban van (kopoltyúi ró­zsaszínűek, szeme nem haldoklik, a bőre nem hámlik), de meggyőződött sza­gáról saját szaglásával a vendég is, aki a világért se hagyta volna félrevezettet­ni magát a fűszerek illa­tától, amelyek a halat kör­nyékezik. .. – Igen – mondotta magában a ven­dég —, van benne babér­levél, de paradicsom és zöldpaprika is. Akármilyen gazember a szakács: ehhez ért...

Hogy világosabban lás­suk a helyzetet: el kell mondanunk azt is, hogy a haldarab, amely terítékre került, körülbelül középső részéből volt a pontynak, a gerinc tájékáról, ahol, a zsíros részek megfelelően váltakoznak a csontos ré­szekkel. Itt mindegyik csont akkora, mint egy zsákvarró tű, az ember úgy­se nyelheti le, ha csak nem részeg – az apró szálkák­nak pedig oda se neki! Némelyiket, amelyik meg­akadt a nyelvén vagy a fo­gán: kiveszi ugyan az em­ber a szájából, de a leg­többet csak csemcsegve lebocsátja, mert a hal apró szálkáiban is különös erők rejtőznek. A rácpontynak éppen arra való a leve (a »szaftja«), hogy a haldara­bok nyugodtan csússzanak le a torkon, gégén és egyéb csöveken, amelyek az em­ber belsejébe viszik őket.”

[…]

(galsai)

(Nők lapja, 1971/8. /február 20./ 8-9. p.)