MŰVÉSZASZTAL
|
Krúdy Gyula |
Étvágygerjesztő kötet jelent meg újév táján,
az Irodalmi Szakácskönyv. Nagy íróknak a
főzéstudományról, az ínyes élvezetekről és az étkezés örömeiről szóló
műveivel.
A könyvben ételreceptek is akadnak bőviben.
Hasznos olvasmányul mindazoknak, akik a jó
irodalmat és a jó falatokat szeretik.
E sorok írója azzal kapta kézbe a művét, hogy
ismertetést készítsen róla. De lehet-e „ismertetni” a világirodalom
gasztronómiai tárgyú műremekeit – az ókori klasszikusoktól napjainkig? Úgy
döntött hát, hogy inkább a saját gyűjteményéből terít ki néhányat. Hiszen
maga is gondosan meg szokta őrizni a híres emberek ételreceptjeit. A hozzájuk
fűződő emlékekkel együtt.
Az Irodalmi Szakácskönyv
leggyakrabban szereplő írója: Krúdy Gyula. Életművéből, nem nagy fáradsággal,
akár egy önálló Krúdy-szakácskönyvet is lehetne szerkeszteni.
Az író több ízben is elmondja például kedvenc
étele, a rácponty természetrajzát. De legízletesebben A
pénteki vendég című, kevésbé ismert elbeszélésében. Imigyen:
„A vendég – Péntek úr – örömét a jelen pillanatban az étkezés jelentette, miután
tejfelesen, vajasan, hagymásan, citromosan csatlakozott egy pontyhal sorsához,
amelyet Szentendre táján fogtak ki a halászok a nagy Dunából. A ponty
terítékre került, miután a Rózsacsokor bevásárlója meggyőződött arról már
odakint a halvásáron, hogy a potyka eleven állapotban van (kopoltyúi rózsaszínűek,
szeme nem haldoklik, a bőre nem hámlik), de
meggyőződött szagáról saját szaglásával a vendég is, aki a világért se hagyta
volna félrevezettetni magát a fűszerek illatától, amelyek a halat környékezik.
.. – Igen – mondotta magában a vendég —, van benne babérlevél, de paradicsom
és zöldpaprika is. Akármilyen gazember a szakács: ehhez ért...
Hogy világosabban lássuk a helyzetet: el kell
mondanunk azt is, hogy a haldarab, amely terítékre került, körülbelül középső
részéből volt a pontynak, a gerinc tájékáról, ahol, a zsíros részek megfelelően
váltakoznak a csontos részekkel. Itt mindegyik csont akkora, mint egy
zsákvarró tű, az ember úgyse nyelheti le, ha csak nem részeg – az apró szálkáknak
pedig oda se neki! Némelyiket, amelyik megakadt a
nyelvén vagy a fogán: kiveszi ugyan az ember a szájából, de a legtöbbet csak
csemcsegve lebocsátja, mert a hal apró szálkáiban is különös erők rejtőznek. A
rácpontynak éppen arra való a leve (a »szaftja«), hogy a haldarabok nyugodtan
csússzanak le a torkon, gégén és egyéb csöveken, amelyek az ember belsejébe
viszik őket.”
[…]
(galsai)
(Nők
lapja, 1971/8. /február 20./ 8-9. p.)