Televízió

„Nyitott könyv”

Apám, Szindbád

Amikor Krúdy sugárzó fiatalon, tele életkedvvel, reménnyel a fővárosba érkezett, Pest még tobzódó ifjúkorát élte – írja Apám, Szindbád című könyvének bevezetőjében Krúdy Zsuzsa. A könyv néhány hét alatt elfogyott a könyvesboltok polcairól, nem várt siker lett.

 

Latinovits Zoltán, mint Szindbád

Részlet a Szindbád utazásaiból (Latinovits Zoltán és Papp János)

 

Az a gondolat, hogy könyvet írjak – mondja Krúdy Zsuzsa –, régóta foglalkoztatott. Nem érzem magamat írónak. Kizárólag és csak az Apuval kapcsolatos történetek, visszaemlékezések érdekelnek. Ezeket szerettem volna mindig elmondani, azzal a nem titkolt céllal, hogy eloszlassam a különféle legendákat, hogy szépítés nélkül mutassam be a nehezen élő, sokat töprengő, rengeteget dolgozó Krúdyt. Hibáival együtt szerettem Aput, aki nem volt álomlovag, nagyon is jól tájékozódott a napi politikai életben, ismerte korának minden fontos emberét. Kedvelte a történelmet, szívesen olvasott régi újságokat, minden érdekelte. Tizenhat esztendős volt, amikor leérettségizett és amikor tizennyolc évesen Budapestre került, előtte már egy évig újságíróskodott Nyíregyházán és felolvasó esteket tartott.

Krúdy Zsuzsa és Karinthy Ferenc beszélget a képernyőn a Nyitott könyv márciusi műsorában arról, hogyan született meg az író hiteles portréját kibontakoztató, a dokumentumokból, üzleti, baráti, szerelmes levelekből, hivatalos folyamodványokból, bírósági végzésekből, a családtagok, barátok visszaemlékezéseiből összeállított Apám, Szindbád című könyv.

 

A Hét bagoly című jelenet szereplői: Béres Ilona és Kozák András

A kamera előtt Máthé Éva, a Hét bagoly című jelenet felvétele közben

(Fotó: Vörös Ilona)

 

Krúdy Gyula rövid élete során hatalmas mennyiségű regényt, elbeszélést, esszét, cikket írt – mondja Krúdy Zsuzsa. – Két év múlva lesz születésének 100. évfordulója. A Szépirodalmi Könyvkiadó most készíti elő nyomtatásra huszonöt kötetben válogatott írásait. Nagyon remélem, hogy a televíziós műsor tovább növeli majd a Krúdy-regények rajongóinak táborát.

A Nyitott könyv márciusi műsorát Horváth Z. Gergely rendezi, Krúdy leveleit Latinovits Zoltán, Oszter Sándor és Papp János olvassa fel. A műsorban két jelenetet láthatunk a Szindbád utazásaiból. Szereplői: Latinovits Zoltán és Mészáros Ági. A hét bagolyból írt jelenetet pedig Kozák András, Béres Ilona és Máthé Éva játssza.

P[otoczky]. J[úlia].

 

(Film Színház Muzsika, 1976/6. /február 7./ 27. p.)